Syskonen Mendelssohn NorrlandsOperans Symfoniorkester

Område: Umeå
Arena/Plats: NorrlandsOperan
Kategori: Konserter
Datum: Torsdag 19 jan 2017

Kvinnorna glöms lätt bort när historien skrivs. Trots sin talang fick Felix Mendelssohns syster Fanny aldrig samma chans som sin bror. Emily Dickinson är en av Amerikas mest betydande poeter. Men under hennes livstid gavs bara ett fåtal av hennes dikter ut. Rolf Martinsson har tonsatt hennes dikter för den svenska världssopranen Lisa Larsson.

Musikhistorien är full av män. Syskonen Fanny och Felix Mendelssohn växte upp i samma familj, i samma tid och hade båda en unik musikalisk talang. Men när Felix på pappans bekostnad reste runt i Europa för att ”finna sig själv som människa och konstnär” fick Fanny stanna hemma. Att vara tonsättare ansågs inte vara ett respektabelt yrke för en kvinna. Det var under en sådan resa som Felix fick inspiration till sin fjärde symfoni som brukar kalla ”den italienska”. I musiken har han tagit intryck av den italienska kulturen och skapat ett av sina ljusaste verk.

Fanny fortsatte också att spela och komponera. Hon skrev mer än 400 verk men bara ett fåtal gavs ut, många av dem i Felix namn. Ouvertyren är Fannys enda kända orkesterverk. Vad hade hänt om Fanny fått sin pappas välsignelse att bli tonsättare, inte bara som förströelse utan som ett yrke?

Den amerikanska poeten Emily Dickinsons dikter passade inte in i dåtidens strikta mall och hon beskrevs som en excentrisk ensamvarg. Idag räknas hon till en av de främsta lyrikerna. Nu har Rolf Martinsson gjort musik av hennes dikter. Stycket Orchestral Songshar han skrivit till den svenska världssopranen Lisa Larsson. Martinsson fascinerades av Dickinsons korta och precisa skildringar av små ögonblick och händelser och verket består av flera korta satser, en för varje karaktär eller stämning.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
19 Jan
Torsdag 19 jan 2017 19:00 NorrlandsOperan

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 90 15 43 00
E-post
biljetter@norrlandsoperan.se

Länkar

Hotell

Comfort Hotel Winn

Avstånd: 239 meter
Ett av Umeås modernaste och nyaste hotell mitt i centrum. Det här är hotellet för dig som gillar läcker design, shopping runt hörnet, gratis wifi och kaffe, skönt häng och Umeås bästa läge.
Hotell

Hotel Aveny

Avstånd: 121 meter
Hotel Aveny är designhotellet som ligger mitt i centrala Umeå. Hotellet är utformat för dig med höga krav på kvalitet och service och som söker ett boende med spännande och annorlunda design. Här blandas teknik, färg, form och funktion till inspirerande miljöer.
Vandrarhem

KFUMs Vandrarhem i Umeå; SVIF

Avstånd: 164 meter
Ett trevligt vandrarhem i centrala Umeå med bra priser och god service. Ett perfekt boende för dig som vill uppleva stan och ha nära till allt! Fräscha rum och citykänsla. Frukost i självhushållskök varje dag. Vandrarhemmet drivs av föreningen KFUM.

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Tor 19 jan 2017 19:00 - 00:00 @ NorrlandsOperan
OK

KartaBoka boende

Boka ditt boende direkt på vår sajt utan bokningsavgifter. Om en ”boka nu”-knapp saknas i presentationen kontaktar du anläggningen direkt.